About Author

Morgan Howen

Morgan is an example author of everest news. She has just a dummy image & content. Sedut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque

Смарт очилата – мода или потребност​

С бързото развитие на технологиите, наред с умните телефони и часовници, в последните няколко години смарт очилата привличат все повече почитатели. За някои те са поредната модерна джаджа, а за други – улеснение и необходимост.

Истината е, че смарт очилата служат перфектно както за забавление и отмора, така и за улесняване на ежедневието. В зависимост от марката и предназначението на очилата, различни им функции осигуряват различни изживявания.

Нова реалност с VR очилата

Виртуалната реалност е изключително реалистична 3D симулация на заобикалящата ни действителност, която може да се генерира от различни видове компютърни устройства. VR очилата са едно от устройствата, с които може да бъде постигнато стимулирането на възможно най-много човешки сетива и то така, че мозъкът да приеме виртуалната реалност за истинска. Техният дисплей ви позволява да се потопите изцяло във филм, игра или 360 градусова картина.

Има няколко вида VR очила: за компютри, за смартфони и Playstation VR, като последните са предпочитани от геймърите.

Ползите от употребата на умните очила

– Повишена продуктивност.

Ставате по-малко зависими от смарт телефона, защото смарт очилата ви предоставят известия и др. информация точно като него, но по-бързо и са по-удобни. Може да осъществявате контрол от малък пръстен. Ако пък очилата са персонифицирани, ще ви допаднат още повече, тъй като никой няма да види холограмния дисплей, докато сте с тях.

– Излъчване на живо.

Сред смарт очилата интерес предизвикват тези, които могат да улеснят инженери, техници и др. специалисти, които работят в полеви условия и често се нуждаят от компютърна връзка с централата на своята фирма. Такива са например очилата Vuzix от серията Enterprise, наричани още “хендсфри мобилен компютър”. Те има монтирана приставка, която извежда пред дясното око мини дисплей. На него може да се показват схеми, графики и таблици. Самите очила са без стъкла, но имат версии с едно или с две стъкла. Конструкцията им е много издръжлива на падания и удряния, като е устойчива и на прах, вода и мръсотия.

– GPS проследяване.

Вградените GPS, компас и жироскоп могат да информират за точното местоположение на човека, носещ смарт очилата. Така се намалява риска от изгубване и злополуки.

– Приложение в дрон технологии.

Модели като iWear позволяват съвместимост с камерите на дронове, използвани за военни, научни и геоложки цели.

Бъдещето на смарт очилата

Смарт функциите на умните очила ще стават все повече наред с подобряване и на дизайна. Дори и Facebook започват работа по проект за смарт очила с добавена реалност. В допълнение планират и създаването на виртуален асистент с изкуствен интелект, който ще е допълнение към очилата.

Наред с проучванията на специалистите за некомфорта, който създават понякога VR очилата, целта на много компании е джаджите с виртуална реалност да стават все по-достъпни и все по-атрактивни в следващите години. А дали ще ги възприемаме като престижен моден аксесоар, или като належаща потребност, няма голямо значение, защото при всички случаи те вече са станали част от живота ни.


Александър Георгиев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *