About Author

Morgan Howen

Morgan is an example author of everest news. She has just a dummy image & content. Sedut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque

Защо вентилацията при климатиците е важна

Всеки, който иска да си купи климатик, се ръководи от приоритети като цена и марка. Като че ли на последно място се нареждат  функциите на уреда. Всички модели днес предлагат най-разнообразни функции, но има някои основни, които са стандартни. Една от тях е вентилацията, която често се пренебрегва.

Какъв е ефектът от вентилацията при климатиците?

Докато някои климатици само циркулират въздух в даденото помещение, други го филтрират, овлажняват и дори го насищат с положителни йони. При всички случаи обаче без вентилация климатикът няма да е ефективен за своето принципно приложение  – да отоплява и да охлажда.

За преминаване към режим отопление или охлаждане, от дистанционното управление се задава скорост, при която да работят вътрешният и външният вентилатор, както и компресорът. Вътрешният вентилатор може да се върти с различна скорост, което съответно променя количеството въздух, който преминава през вътрешния блок.

 Най-често вентилаторът има 3-5 фиксирани скорости и автоматичен режим. В автоматичен режим скоростта се избира съобразно текущата и зададената температура. Ако те се различават много, скоростта на вентилатора ще бъде по-висока.

Консумацията на енергия всъщност зависи от степента на натоварване на двата вентилатора и на компресора. Ето защо изборът на скорост е много важен. Когато е в режим на охлаждане или изсушаване, вентилаторът на вътрешното тяло може да се спира от време на време също да се спестят разходи.

При правилна вентилация става равномерно разпределение на въздуха, което е полезно особено през зимата.

Начинът на вентилация не означава, че влиза свеж въздух отвън. При обичайните климатици циркулира само въздухът вътре, а при тези, които имат филтри за пречистване, той се усеща като по-свеж.

Почти всички продукти в климатик бургас притежават не само такъв въздушен филтър, но и опция за автоматично и вертикално въртене на жалузите, автоматична скорост и степени на оборотите на вентилатора.

Възможен ли е само режим вентилация?

Климатикът може да се настрои само за режим на вентилация, като в такъв случай служи да се подсуши, преди да се изключи или през студените месеци за равномерно разпределение на въздуха.

Когато е във вентилиращ режим, климатикът не е възможно да бъде използван за отопление или охлаждане.

При преминаването в този режим компресорът се изключва и работи само вентилаторът на вътрешното тяло.

Силата на въздушната струя се фиксира на максимална степен.

След спиране на работата на климатика вентилаторът на външното тяло продължава да се върти още 1 мин. за защита на системата.

От друга страна, ако външната температура е много висока, външният вентилатор започва да се върти също за предпазване на системата.

При най-новите модели климатици вентилаторът на вътрешното тяло продължава да се върти 20-30 мин. след изключване на климатика, за да се подсуши  топлообменникът на вътрешното тяло.

Редовната профилактика на климатика ще го предпази от проблеми, един от които е например шумът и тракането. Причина могат да бъдат износените лагери на вентилатора на вътрешното или външното тяло. Ако не се сменят, възможно е моторът  да блокира, да изгори турбината на вътрешното тяло или да спре да работи перката на външното.

Добрата вентилация на помещението е важна за осигуряване не само на топъл или хладен, а най-вече на чист и свеж въздух.

Александър Георгиев

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *